Mistä swimrunissa on oikein kyse - tästä vinkkejä swimrun harrastukseen
1. Kenelle tapahtumat on tarkoitettu?
Mukaan swimrun tapahtumaan voit lähteä niin aloittelijana, kuin huippu-urheilijana tai luonnon keskellä liikunnasta nauttivana. Kunhan olet ymmärtänyt lajin vaatimukset ja lukenut tapahtuman järjestäjien sivulta ohjeiteet uimataitovaatimuksiin ja lajihaastavuuteen liittyen. Lue tapahtumatiedot sekä säännöt.
Harjottelua lajivarusteiden kanssa on tehtävä ennen tapahtumiin osallistumista.
Swimrun tyypeillä on tunnetusti hauska fiilis ja porukkaan on helppo tulla mukaan - Suomessa laji on vasta noin kymmenisen vuotta vanha.
Lisävarmuutta saa kursseita (avovesi ja swimrun), joita järjestetään kesäisin tai ilmoittaudu mukaan aikuisten uintikursseille uimahallikaudella ja hae taitoa uintiin kesää varten. Näistä saat vahvat uintitaidot tapahtumiin ja lajin harrastamiseen.
2. Millaisia tapahtumat ovat ja mitä niistä on hyvä huomioida?
Tapahtumien haastavuus tasot vaihtelevat hieman maaston ja vesistöjen mukaan.
Juoksuosuudet ovat usein hyvin monipuolisia - juoksualustana voi olla polkua, kalliota, metsää tai teitä - usein kaikkia näitä yhdistettynä. Parhaiten swimrun juoksua voisi kuvata polkujuoksuksi.
Vesistöt ovat myös monipuolisia jo pituuksiensa puolesta, mutta joukkoon mahtuu eri lämpöisiä, niin tummia kuin kirkkaita vesistöjä, pienempiä metsälampia kuin isoja selkien ylityksiä.
Suuria järviä ylittävät tapahtumat sekä meressä tapahtuvat uinnit ovat asteen haastavampia jo matkojensa puolesta, mutta myös veneliikenteen vuoksi. Tällaisissa paikoissa on usein järjestäjien turvaveneet seuraamassa ja pysäyttämässä liikennettä, mutta kannattaa aina muistaa, että tapahtumaan osallistuja on vastuussa itse itsestään ja näin ollen liikenteen seuraaminen ja maltilla eteneminen on tärkeää kestävyysliikunnassa erämaisissa olosuhteissa.
Isojen vesistöjen ylityksissä on muistettava sään ja ennen kaikkea tuulen vaikutus - joka vaikuttaa aallokon kokoon kuin myös etenesvauhtiin. Aallokossa uinti on yllättävän hidasta ja energiaa kuluttavaa - energia geelit on aina hyvä varuste tapahtumiin mukaan.
Sprinttimatkat ovat n. 10 km pitkiä (vaikka kestävätkin usein keskimäärin n. 2 tuntia) - kun taas ÖtillÖ MM-kilpailussa swimrun tapahtuu 75 km pituisella radalla,
Tapahtumissa tarvitsee olla riittävästi avovesiuinti- kuin myös polkujuoksu taitoja sillä eri osuudet ovat luonnon keskellä ja isojenkin vesistöjen yli pitää kyetä uimaan haastavammissakin keleissä.
Soolokisoissa pakollisena varusteena on usein uimarinpoiju ja merikisoissa pakollisena varusteena voi olla parin väliin laitettava vetoköysi. Isoissa aallokoissa ja virtauksissa näin ollen parit pysyvät helpommin yhdessä. Vetoköyttä varten kannattaa opetella vapaauinti, sillä muiden uintityylien kanssa vetoköysi ei toimi.
Isoimmilla järvillä, joissa ranta on kaukana tai meri-tapahtumissa joissa kuljetaan veneväylien ylitse saattaa paikalla olla turvavene pysäyttämässä veneilijöitä ja seuraamassa uimareita. Silti osallistuja vastaa itse omasta turvallisuudestaan seurata niin vene- kuin tieliikennettäkin.
Juoksuosuudet ovat merkitty maastoon yleensä näkyvin nauhoin. Tapahtumat esittelevät ennen lähtöä tai kotisivuillaan millä tavoin reitti on merkitty maastoon.
Vesistön ylitykset ovat merkitty siten, että veteenmeno kohdasta näet minne päin sinun on mentävä. Usein merkki, jota kohti uidaan on vaalea pressu, kuten Järvestä järveen swimrunissa. Jos välimatka uintiosuudella on pitkä, matkalla voi olla poiju ohjaamassa uintia. Erikoiset uintiosuudet on selitetty tapahtuman sivuilla tai tapahtumainfossa vielä erikseen osallistujille. Näissä kohdissa kannattaa olla kuulolla!
Vaihtoja juoksun ja uinnin välillä on vaihtelevasti - mitä enemmän niitä tapahtumissa on sitä enemmän aikaa tulee reitillä kulumaan. Osuuksien vaihtoja eli veteen menot ja nousut kannattaa harjoitella parin kanssa kunnolla.
Luonnon vesissa kannattaa aina mennä maltilla veteen ja uida pintaa liukuen mahdollisimman pitkään. Jalkautumiset tehtävä aina rauhallisesti ja maltilla Vinkiksi tähän: Pitkät suunnistussukat tai kompressio sukat (tai swimrun säärystimet) suojaavat mm. polkujuoksussa sekä osuuksien vaihdoissa sääriäsi mahdollisilta naarmuilta, mutta jos jäävät löysäksi tai imevät vettä - tällöin pitkät sukat eivät oikein toimi.
2. Millaisia kenkiä swimrunissa käytetään? Entä milloin pullari ja lättärit käyttöön?
Swimrunissa ei oteta kenkiä pois jalasta kun siirrytään uintiin. Siitä syystä uidessa (vapaauinnissa) käytetään pullaria jalkojen välissä nostamaan jalkojen asentoa virtaviivaisemmaksi vesistön pintaan. Vapaauinnissa voit myös tällöin käyttää lättäreitä antamaan vauhtia uintiisiin, koska jalat eivät potki pullarin ollessa jalkojen välissä. Tätä kannattaa ehdottomasti harjoitella ja lättärien käyttö aloitella maltilla.
Maastojuoksuun tarkoitetut kengät ovat hyvät - pidon tärkeys on merkittävä! Suosi myös kestäviä materiaaleeja - pehmeät kangaskengät eivät toimi metsässä ja kastuessaan. Myös liialliset kangasmaiset vettä imevät pehmusteet eivät ole hyvä vaihtoehto swimrun kengiksi.
Järvestä järveen swimrun kautta voit ostaa VJ Sportin kenkiä, jotka ovat yksi erinomainen vaihtoehto.
3. Millä uintityylillä uidaan swimrunissa?
Vesistöjen ylityksessä nopein uintityyli on vapaauinti, mutta kaikki tyylit ovat sallittuja rintaunnista vaikka selkäuintiin. Tärkeintä on, että uit rennonti, virtaviivaisesti ja parisi lähellä.
Parin kanssa kannattaa uida peräjälkeen, jolloin takimmainen hyötyy imusta ja säästyy suunnistamiselta - tällaisessa peräjälkeen uinnissa on hyvä käyttää swimrun vetoköyttä parien välillä. Voit myös uida vierekkäin, jolloin pidä katseyhteys pariisi - ja täten pystytte pitämään sallitun etäisyyden toisiinne.
4. Mistä tiedän jaksanko uida ja juosta koko matkan?
On tärkeää, että olet testannut miten uidaan varusteiden kanssa ennen kuin osallistut swimrun tapahtumiin. Uinti on usein lajeista se mikä mietityttää osallistujia. Siksi voisit tehdä ennen tapahtumiin osallistumista seuraavan treenin uimahallissa:
Katso tapahtuman reittitiedoista uintimatkat ja kirjaa ne ylös ja ota mukaasi uima-altaalle
Uimahallissa ui nämä eri matkat juuri niin pitkissä pätkissä miten ne tulevat tapahtumassa ja pysähdy päädyssä vasta kun on ns lajinvaihto aika ja lepää hetki
Opettele rento uintityyli – mikä on kaiken a ja o pitkissä uinneissa (rento hengitys tuo rentoutta koko kehoon)
Ui avovesissä alkuun lyhempiä matkoja, josta voit pätkä kerrallaan pidentää. Opettele uimaan suoraviivaisesti. Hyviä uintipaikkoja pääkaupunkiseudulla on mm. Kaitalampi ja Kuusijärvi. Älä ui yksin. Pidä mukanasi uimarin/swimrun poijua. Voit hankkia näitä myös swimrun kaupastamme ja tuomme mukana yhteistreeneihin sekä kursseille. Muista turvallisuus uidessasi.
5. Millainen märkäpuku soveltuu swimruniin?
Melkeimpä mikä vaan, jonka kanssa voit juosta ja on tarkoitettu uintiin.
Swimruniin valmistetaan omia märkäpukujaan, joissa on lyhyet lahkeet. Hinnat vaihtelevat n. 120€ ylöspäin.
Vinkki: Voit itse leikata vanhasta tri- tai untimärkkäristä lahkeet polven yläpuolelta pois, joka mahdollistaa paremman liikkuvuuden juostessa. Hioja ei kannata välttämättä lyhentää.
Yleisesti ottaen swimrun märkkäri on Suomessa lähes aina paras vaihtoehto vaikka olisi jonkun verran kuuma ilma. Märkäpuku kelluttaa ja myös suojaa ihoa.
Vesistöjen ollessa lämpimiä - järjestäjän tapahtumaohjeista löytyy tieto veden lämpötilasta, jolloin märkäpuku ei ole pakollinen. Pakollinen märkäpuku korvataan usein pullarilla tai uimarinpoijulla. Kullakin tapahtumalla hieman ohjeistus vaihtelee.
6. Mitä jos osaan uida 500m pysähtymättä ja polkujuoksu/kävely onnistuu, mutta haluaisin tietää vinkit parhaisiin käytäntöihin ja saada lisää lajitietoa?
Kesäisin järjestetään swimrun ja avovesi kursseja, joiden avulla osallistut tapahtumiin ja yhteistreeneihin varmuudella eikä mieltäsi paina teetkö asiat oikein ja onko sinulla oikeat varusteet mukana. Toki mukaan vaan rohkeasti - ja aina voit osallistua tapahtumiin myös talkoolaisena.
7. Mistä löydän parin swimrun tapahtumiin?
Keinoja löytyy!
Laita tapahtuman järjestäjälle viestiä, jotta etsit paria. Saamme usein viestipyyntöjä, jossa kysellään tiimipaikkoja. Kerro viestissä tarkemmin etenemisvauhtejasi, kokemuksiasi swimrunista tai avovesiuinnista ym.... Myös mikä tahansa aiempi kestävyysurheilulajeihin osallistumisesi ja sijoituksesi tieto auttanee asiassa.
Kysy tiimikaveria Facebookin Swimrun Finland ryhmässä, jossa paljon lajin harrastajia. Tästä linkki FB ryhmään.